Lactatiekundige

Wat is een lactatiekundige. 

 

Lactatiekundigen IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) zijn professioneel opgeleide borstvoedingsspecialisten. Een lactatiekundige kan met haar specifieke kennis en ervaring advies geven en ouders professioneel begeleiden bij borstvoeding.

De opleiding wordt verzorgd door de Hogeschool van Utrecht, deze is gebaseerd op het beroepsprofiel van de NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen) en leidt op voor het Internationaal examen. (IBCLE). Het behalen van het examen is voorwaarde om als lactatiekundige IBCLC- te mogen werken en noodzakelijk om vergoedingen te kunnen declareren bij veel zorgverzekeraars.

Wie is Sytje Feenstra.

 

In ziekenhuis De Tjongerschans te Heerenveen bekend als  Sytje de Vries Feenstra, ik werk op de kraamafdeling sinds 1980. Ik heb al jaren grote affiniteit met borstvoeding.

Door de jaren heen is er heel wat veranderd in de verloskunde. Het aantal kunstverlossingen is toegenomen, een keizersnee komt vaker voor. Ook  pijnstilling heeft effect op de start van de borstvoeding . Dit zijn oorzaken voor problemen op korte termijn, maar soms ook op de lange termijn. Deze problematiek vraag steeds meer expertise en deskundige hulp. Borstvoeding is de Beste Poppeslok voor jullie kindje. Borstvoeding geven is  een belangrijk onderdeel van het herstel en de gezondheid van de moeder. Hoe beter de start, des te beter het resultaat.

Om  betere begeleiding en meer specialistische hulp te kunnen bieden heb  ik de opleiding aan de HU gevolgd. Sinds oktober 2010 ben ik Lactatiekundige IBCLC en tevens  lid van de NVL. Ik blijf werkzaam in de Tjongerschans en heb daarnaast de praktijk Beste Poppeslok.

Zelf ben ik moeder van drie kinderen en heb met heel veel plezier en voldoening bostvoeding gegeven. Ik wens dit ieder toe.